Universitat Rovira i Virgili

Laura Román Martín

Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i doctora en dret per la URV. Professora de Dret Constitucional de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV des del 1992, amb categoria de titular des del 2017. Les principals línies de recerca en què treballa són la igualtat de gènere, la violència de gènere i la protecció de les seves víctimes, i el dret mediambiental. La seva tesi doctoral, defensada el 2016, tracta sobre la protecció de les víctimes de violència de gènere en l'ordenament espanyol i en el de la Unió Europea. És membre de el grup de recerca de la Generalitat de Catalunya Territori, Ciutadania i Sostenibilitat (2017-SGR-781). 

Ha estat coordinadora acadèmica del projecte europeu Equality Training Network: EU contributions to gender mainstreaming and citizenship (programa Erasmus +2015-17), una xarxa de docència d'universitats europees i llatinoamericanes sobre gènere, i ha dirigit l'estudi Assessment of the implementation of the EPO Directive 2011/99/EU, sobre la protecció de les víctimes, presentat davant les comissions de Llibertats Civils, Justícia i Interior, i de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere del Parlament europeu. En el període 2012-2015, va dirigir dos projectes europeus en l'àmbit dels estudis de gènere: Epogender, sobre l'ordre europea de protecció per a les víctimes de violència de gènere, i el Mòdul Jean Monnet sobre Integració europea i Igualtat de gènere.

El 2019 ha codirigit l'Estudi sobre les conseqüències del feminicidi en la violència masclista: anàlisi de les necessitats de fills, filles i familiars per a noves propostes d'intervenció integral a Catalunya, editat per l'Institut Català de les Dones. Aquest mateix any ha publicat, juntament amb altres autores, La defensa de la vida i el medi ambient: la situació de les persones defensores el medi ambient i Les respostes del dret davant la violència de gènere des d'un enfocament multidisciplinari, (Editorial Aranzadi). El 2017 va editar Polítiques d'igualtat de gènere i integració a Europa i Amèrica Llatina (Thomson Reuters). L'any 2014 va dirigir La protecció de les víctimes de violència de gènere a la Unió Europea (Edicions URV-UAB) i el 2015, L'ordre europea de protecció. La seva aplicació a les víctimes de violència de gènere (Tecnos), ambdues obres editades en anglès. Un any abans, el 2014, va coordinar Integració europea i gènere (Tecnos).

És membre de la Comissió d'Igualtat i de la Comissió d'Intervenció en Violència Masclista i contra el Col·lectiu LGTBI de la URV. Ha presidit la Comissió per a l'elaboració de l'III Pla d'Igualtat de la URV. També ha rebut la Distinció M. Antònia Ferrer, en reconeixement per la defensa dels drets de les dones i la seva visibilització (2018). El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) l'ha designat membre de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista (2020). 

Tornar al llistat

|Alt imatge columna dreta|