Universitat Rovira i Virgili

Sobre nosaltres

IMAGEN DEL LOGOTIPO DEL GRUPO

L'interès tradicional de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per l'àmbit del medi ambient es deu, sens dubte, a la importància intrínseca del tema en si mateix.

Tanmateix, aquest interès també té les seves arrels en les circumstàncies especials de la zona on es troba la Universitat, la comarca de Tarragona. La vinculació de la regió amb el Mediterrani i la importància ecològica del delta de l'Ebre, la presència important de les indústries química i petroquímica, així com les centrals nuclears i de cicle combinat, les instal·lacions de tractament i eliminació de residus i els importants ports marítims i fluvials, o el potencial de la regió. per a la generació d'energia eòlica i el seu sector turístic en constant expansió fan que l'atenció als estudis ambientals sigui un aspecte crucial de la recerca.

Els estudis de Dret a la URV van començar l'any 1992. Des del primer moment, la Facultat de Dret va decidir centrar una part important de la seva recerca i docència en el dret ambiental. Des de l'any 2002 el B.A. en Dret, i des de l'any 2009, també el nou pla de Llicenciat en Dret, preveu concretament un itinerari opcional d'especialització en dret ambiental. A més, l'any 2002 la URV va començar a oferir un nou programa de segon cicle, l'anomenat Grau Superior en Dret Ambiental. Finalment, s'ha adaptat als requisits del Reial Decret 56/2005, com a programa de grau (Màster i Doctorat), i s'imparteix com a Màster en Dret Ambiental (120 crèdits ECTS) des del curs 2006-2007. Per això, la URV ofereix estudis especialitzats en dret ambiental, convertint-se en un referent, tant a nivell nacional com internacional.

El grup de recerca es va crear l'any 1996

El grup de recerca, el nucli del qual es va crear l'any 1996, està format per investigadors de diferents àrees del coneixement jurídic, permetent així un enfocament multidisciplinari de la recerca en dret ambiental, i facilitant la participació directa i indirecta d'investigadors d'altres universitats. El grup de recerca en dret ambiental es va unir a altres investigadors l'any 2005, per tal de constituir un nou grup de recerca, anomenat 'Territori, ciutadania i sostenibilitat'. Aquest darrer grup ha estat reconegut i finançat com a grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya per al període 2009-2013, en la convocatòria SGR-2009 de l'AGAUR (ref. 2009 SGR 81); per al període 2014-2016, sota la convocatòria SGR-2014 de l'AGAUR (ref. 2014 SGR 294), i reconegut per al període 2017-2019, en la convocatòria SGR-2017 de l'AGAUR (ref. 2017 SGR 781).

A més, el grup gestiona tres estructures creades en col·laboració amb institucions externes. Com el Centre de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) com la Càtedra d'Estudis de Dret Local (CEJUL) i la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City, estan integrats en l'estructura administrativa del Departament de Dret Públic, on hi pertanyen gairebé tots els membres de la recerca. grup.

Centre de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT)

El CEDAT és un projecte que va implicar inicialment l'Ajuntament de Tarragona i diverses empreses municipals i la Universitat Rovira i Virgili (URV). El conveni per a la seva creació es va signar el 23 de maig de 2007 i es va renovar el 15 de novembre de 2010. Els seus objectius són l'organització d'activitats de formació, recerca i transferència de coneixement, així com la sensibilització i creació d'opinió pública sobre la camp del dret ambiental. L'any 2009, el CEDAT va ser reconegut com a centre de recerca de la URV. La Dra. Pigrau n'és la Directora i la Dra. Lucía Casado la seva Subdirectora. El 27 de juny de 2017 es va signar un nou conveni entre l'Ajuntament de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili per al període 2017 - 2019. (www.cedat.cat)

La Càtedra d'Estudis de Dret Local (CEJUL)

La Càtedra d'Estudis de Dret Local Antoni Pedrol Rius neix pel conveni signat el 23 de maig de 2007 entre la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació URV, la Fundació Cultural Reus Pedrol Rius i l'Ajuntament de Reus. El seu objectiu és la promoció d'activitats jurídiques en matèria de formació, recerca i transferència de coneixement. El Director del CEJUL és el Dr. Josep Ramon Fuentes i la seva coordinadora és la Dra. Aitana de la Varga. Des del desembre de 2014, la Càtedra va iniciar una segona etapa. Actualment es diu Màrius Viadel i Martín i compta amb el suport de la Diputació de Tarragona. (/catedres/catedra-estudis-juridics-locals-marius-viadel-martin/)

La Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City

La Càtedra neix d'un conveni entre la Universitat Rovira i Virgili i la Fundació Tarragona Smart Mediterranean city, signat el 30 d'abril de 2014. El Director de la Càtedra és el Dr. Santiago José Castellà Surribas.

El grup de recerca inclou 21 professors, 3 investigadors postdoctorals, 7 estudiants de doctorat i 2 personal d'administració que els donen suport en la gestió dels seus projectes. Atesa l'estreta relació entre el grup de recerca i el Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT), cal destacar també 21 investigadors associats del CEDAT (11 dones i 10 homes). Els investigadors associats del CEDAT treballen en altres universitats nacionals i internacionals o pertanyen a altres grups de recerca consolidats a Catalunya.