Universitat Rovira i Virgili

Impacto social de la investigación

IMAGEN DEL LOGOTIPO DEL GRUPO

|Alt imatge central|

Més enllà de les publicacions, la transferència de coneixement i la difusió de la investigació, el grup de recerca Territori, Ciutadania i Sostenibilitat defensa una visió on els resultats dels projectes de recerca siguin el resultat de trobades innovadores i creatives entre diversos grups d'interès i les seves aportacions. En aquest sentit, el grup ha tingut èxit en la implicació d'un ampli actor procedent del govern, el sector privat, la societat civil i la societat en general per tal de conduir a una millora en relació als objectius acordats a les nostres societats a escala local i global i avançar cap a una cultura que integri l'impacte social en les diferents etapes del procés científic.

En aquest sentit, el grup ha estat reconegut pel seu treball i impacte social pel Consell Social de la URV en aquestes dues línies de recerca: Empresa i drets humans i Defensors de la Terra.

Aquí presentem dos casos d'estudi que mostren com el grup de recerca Territori, Ciutadania i Sostenibilitat ha afectat a la societat i com ha abordat les necessitats i els reptes de la societat des d'una perspectiva legal.

Millorar la responsabilitat empresarial per respectar els drets humans

L'abril de 2013, més d'un miler de treballadors van morir a Bangla Desh després de l'enfonsament del complex fabril en ruïnes on treballaven. Aquesta tragèdia va sorprendre a molts a la UE i va fer que algunes empreses transnacionals, així com la mateixa UE, es comprometessin a millorar la seguretat i les condicions laborals dels qui treballen per a les empreses.

La creixent violació dels drets humans per part de les empreses ha donat lloc a un debat sobre els rols i les responsabilitats d'aquests actors pel que fa als drets humans.

Des del punt de vista jurídic, hi ha problemes de procediment i de fons que poden sorgir quan es presenta una reclamació davant els tribunals europeus en relació amb violacions dels drets humans causades fora del territori de la UE per les activitats d'empreses vinculades als Estats membres de la UE.

En aquest context, la nostra investigació ha ajudat a identificar els principals obstacles en la constitució d'una reclamació i les possibles solucions a aquests obstacles. També té el propòsit de pressionar els legisladors perquè millorin aquestes regles i normes. A més, el nostre treball s'orienta a crear estàndards de comportament per a les corporacions que puguin ser utilitzats pels tribunals en el procés civil i per les mateixes corporacions, en els processos de diligència deguda. davant els tribunals europeus en relació amb les violacions dels drets humans causades fora del territori de la UE per les activitats d'empreses vinculades als estats membres de la UE.

Pensant en el projecte Human rights in business hem desenvolupat una guia de litigació: Human Rights in European Business. Un manual pràctic per a organitzacions de la societat civil i defensors dels drets humans per a persones que donen suport a les víctimes de violacions de drets humans o danys ambientals causats per empreses europees que operen a tercers països. Aquesta guia se centra en els recursos no judicials i els mecanismes de jurisdicció civil

Per a més informació sobre el projecte, feu clic aquí

Defensant els defensors de la Terra

Segons Global Witness (2015), el 2014 van ser assassinats almenys 116 defensors del medi ambient i de la terra: la majoria al Brasil (29), Colòmbia (25), les Filipines (15) i Hondures (12). Del total de víctimes, 47 eren indígenes, que representen el 40% del total. Durant el mateix any, el nombre d'assassinats relacionats amb projectes hidroelèctrics es va disparar, mentre que les disputes per la terra van ser el rerefons de la majoria de les morts.

Segons la Comissió de Drets Humans de Guatemala als Estats Units, durant la dècada entre 2000 i 2010, 118 defensors dels drets ambientals van ser assassinats a Guatemala i es van produir més de 2.000 atacs.

La crisi darrere d'aquestes morts no està rebent l'atenció pública que es mereix, bàsicament per dos motius principals: i) no hi ha prou control i ii) molts defensors viuen en comunitats allunyades o empobrides amb un accés limitat als mitjans.

A més, l'absència de salvaguardes efectives es veu agreujada per la fragilitat de l'estat de dret en la majoria d'aquests països per les preocupants tendències d'impunitat que corroeixen el teixit social, i pel fet que els moviments ecologistes solen centrar-se en grans projectes de desenvolupament que impliquen un govern poderós. i interessos empresarials.

En aquest sentit, la nostra recerca pretén articular estratègies per a la protecció i defensa dels defensors dels drets humans ambientals, que pateixen contínues agressions i amenaces, la criminalització del seu treball i la manca d'accés.