Universitat Rovira i Virgili

Tarragona acull un congrés internacional sobre els reptes jurídics dels plàstics i la justícia ambiental

La Universitat Rovira i Virgili va reunir experts internacionals per debatre sobre la contaminació per plàstics, la regulació jurídica i el paper de la societat civil en la transició ecològica

Els passats 26 i 27 de juny de 2025, la ciutat de Tarragona es va convertir en l'epicentre del debat jurídic i científic sobre els reptes que planteja la contaminació per plàstics a escala global. La Universitat Rovira i Virgili, a través del Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT), va organitzar el Congrés Internacional Derecho Ambiental y Economía Circular frente a la Crisis del Plástico".

El congrés es va inscriure dins del projecte de recerca I+D+i JustCircular, liderat per la doctora Aitana de la Varga Pastor -professora de la URV i investigadora del CEDAT - i finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats de l'estat espanyol. Aquest projecte té com a objectiu analitzar, des d'una perspectiva jurídica i crítica, les transformacions normatives necessàries per fer front als efectes del canvi climàtic i la crisi dels plàstics, amb especial atenció a l'economia circular i a l'impacte sobre la salut i la justícia planetàries.

Durant dues jornades senceres, el congrés va reunir més de vint experts i investigadors internacionals de disciplines com el dret internacional públic, el dret administratiu, el dret penal, el dret de l'energia, el dret dels residus, la criminologia, el dret ambiental, l'economia circular, les ciències polítiques, la química, la biologia o la toxicologia ambiental i també el periodisme. El programa va incloure ponències, taules rodones i debats oberts, en què es van abordar qüestions com la necessitat urgent d'un tractat internacional vinculant sobre els plàstics que sigui efectiu, els desafiaments regulatoris i pràctics de la nova normativa sobre envasos i residus d'envasos, l'evolució de l'economia circular en l'ordenament jurídic estatal i els reptes presents i futurs, la piròlisi i el dret de l'energia, legislacions autonòmiques referents, o el tràfic il·legal de residus plàstics, una problemàtica creixent a escala global.

Un dels moments destacats del congrés va ser la conferència inaugural, a càrrec de Michel Prieur, professor emèrit de la Universitat de Limoges i president del Centre International de Droit Comparé de l'Environnement (CIDCE), qui va alertar sobre la gravetat de la contaminació plàstica com a amenaça planetària i va defensar la necessitat d'un enfocament jurídic fort i ambiciós.

El programa també va comptar amb aportacions de figures com Susana Borràs, professora de Dret Internacional Públic a la URV; Alessandra Arcuri, catedràtica de dret econòmic internacional a l'Erasmus University Rotterdam; Juan José Pernas García i René Javier Santamaría Arinas, prestigiosos professors de dret administratiu ambiental grans experts en economia circular i residus i Rosa García, directora de Rezero, que va aportar una visió activista i transformadora sobre el paper de la societat civil en la reducció dels plàstics, entre altres.

A més de les activitats acadèmiques, el congrés va oferir espais de divulgació i transferència oberts al públic, com la projecció del documental "Insostenible. Rere la brossa", amb un col·loqui posterior amb els directors i les ponents de la taula sobre tràfic il·legal, així com l'obra teatral "Simbiosi perillosa", de l'Aula de Teatre de la URV, o l'exposició de l'artista Jordi Llort-Figuerola.

Amb aquest esdeveniment, la URV va reafirmar el seu compromís amb la recerca ambiental crítica, interdisciplinària i orientada a la transformació social, posant en valor la capacitat del dret per respondre als grans reptes ambientals globals amb una mirada centrada en la salut, la justícia i la sostenibilitat.

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Els investigadors Joaquim Rovira i Aitana de la Varga durant la segona sessió del congrés.